Webdesign Erfurt
Centralni sesalni sistemi

    Hiter dostop

    Izberite primeren centralni
    sesalni sistem za vašo hišo.

    (Podrobnosti)  

Centralni sesalni sistemi Disan
Zastopnik za Slovenijo:

omegalogo3.png

 

 

 

Omega d.o.o.
Ljutomerska cesta 28
9250 Gornja Radgona

Tel.:02/56-11-762
Fax:02/56-11-524
E-poštni naslov je zavarovan pred nezaželeno pošto, za ogled potrebujete Javascript

www.omegadoo.si 

Obiskovalci: 8169522
Načrtovanje

Priporočilo

Ko se odločate o namenu izvedbe centralnega sesalnega sistema v Vaš stanovanjski objekt, priporočamo, da se posvetujete z našimi strokovnjaki.
Vaše želje in naše izkušnje bodo pripomogle, da boste pozneje navdušeni nad Vašim centralnim sesalnim sistemom.


Planiranje centralnega sesalnega sistema


Načtovanje CSS v bivalni prostor opravijo naši strokovnjaki na podlagi tlorisov posameznih etaž objekta. V kolikor stranka nima tlorisov se dogovorimo za neobvezujoč ogled objekta na kraju samem, kjer bomo skupaj pogledali in določili potrebno število sesalnih vtičnic, določili poz. sesalne enote,...
V kolikor ima stranka posebne želje glede števila sesalnih vtičnic, lokacije sesalne enote ali česar drugega se to v fazi načtovanja upošteva.
Centralni sesalni sistem se lahko vgradi v dokončan stanovanjski ali poslovni objekt, najugodneje pa ga je vgraditi v času vgradnje. Investicija v času vgradnje poteka v dveh fazah. Začetna faza: pred izdelavo stenskih ometov in tlakov (polaganje cevnega in krmilnega omrežja).
Tako je v fazi vgradnje strošek le 1. faza; 2. faza je možna kadar koli po izgradnji objekta (po končani notranji ureditvi, oziroma pred vselitvijo), tako, da predstavlja v fazi vgradnje nizek strošek, saj je potrebna montaža le podometnih materialov (cevi, kolen, odcepov, spojk, podometnih doz,..)
V stanovanjskih objektih se običajno predvidi sesalna enota za enega uporabnika (samo en uporabnik lahko sesa naenkrat). V večstanovanjskih objektih se pa lahko predvidi nova BSM - inovativna rešitev, ki omogoča uporabo ene sesalne enote za večstanovanjsko zgradbo (glejte pod novi produkti), ali več sesalnih enot (vsaki uporabnik ima svojo sesalno enoto), ali pa se predvidi trifazna sesalna enota Super Compact za več sočasnih uporabnikov (več uporabnikov lahko sesa naenkrat).
Ko se odločate med več ponudnikih centralnih sesalnih sistemov je pomembno, da se odločite za izvajalce z tradicijo in referencami, saj boste le tako zanesljivo zadovoljni. 

Najpomembnejše točke pri planiranju instalacije sesalnega sistema

- načrtovanje / pozicioniranje sesalnih vtičnic

- pozicioniranje sesalne enote

Pri načrtovanju sesalnih vtičnic veljajo določena pravila. Čim majn sesalnih vtičnic, optimalna pozicija sesalnih vtičnic, varčevanje časa pri hišnih opravilih in optimalna raba sesalnega sistema.
Pri pozicioniranju sesalnih vtičnic je treba upoštevati dejstvo, da sesalne vtičnice namestimo tako, da lahko s sesalno cevjo dolgo 7,5 m ali 9 m  (odvisno od izbire stranke) posesamo vse kote v stanovanjskem objektu. Pri tema dolžinama cevi še lahko dodamo podaljšek cevi 2 m, vendar ta podaljšek rabimo za površine, katere se ne sesajo pogosto (terase, balkoni, avtomobil pri garaži...). Na koncu teh cevi (7,5 m ali 9 m) sta še ročaj cevi in kovinska teleskopska cev dolžine 1,5 m, katera pa ne upoštevamo pri načrtovanju poz. sesalnih vtičnic. Pozneje, ko je stanovanjski objekt končan in je v vseh prostorih nameščeno pohištvo, se je pri sesanju prostorov včasih potrebno umakniti ravno za to rezervno dolžino (1,5 m), katero nismo upoštevali pri pozicioniranju sesalnih vtičnic.   

 

planung1.gif
 
 
 
planung2.gif

 

Pri načrtovanju sesalnih vtičnic pri že znanem tlorisu jih določimo tako, da zarišemo kroge polmera 7,5m (sorazmerno glede na merilo tlorisa), pri čemer veljajo sledeča pravila :
- krogi morajo pokrivati celotno površino
- center kroga naj bo na notranjih stenah
- upoštevati je potrebno večje kose pohištva, predelne stene in možna naknadna postavitev pohištva ob stenah.


Priporočilo :
Za prostore katere ne sesamo pogosto predvidimo 2 m podaljšek. Predviditi je potrebno minimalno možno število sesalnih vtičnic na pravih mestih, glede na optimalno dolžino cevi 7,5 ali 9m (odvisno od želje in potrebe stranke) in s tem prihraniti čas pri sesanju. V prostor, kjer je namenjem kuhinji priporočamo namestitev sesalne kuhinjske šobe (zračne smetišnice ), katera se namesti v spodnji del kuhinjskega elementa. Sesalno kuhinjsko šobo lahko namestimo pod vsemi elementi razen pod štedilnikom ali pomivalnim strojem.

 

planung3.gif

 

Pri načrtovanju sesalnih vtičnic moramo biti pozorni zaradi sesanja stopnišča. Običajno se sesalne vtičnice namestijo tako, da lahko polovico stopnišča sesamo iz zgornje etaže stanovanjskega objekta, drugo polovico pa iz spodnje etaže. Sesalno enoto običajno pozicioniramo v pomožnih prostorih (v kleti, v garaži, v kurilnici,..), v izrednih primerih je lahko tudi na balkonu ali terasi; pomembno je tudi, da sesalno enoto namestimo tako, da ne moti stanovalcev. Sesalno enoto moramo pozicionirati v takšnem prostoru, da ima dovolj zraka za hlajenje motorja.

planung4.gif

Sesalna enota naj bo postavljena na najnižji točki sesalnega sistema, v kolikor je višje kot 3 m od najnižje točke je potrebno predvideti za eno stopnjo večjo sesalno enoto. Zaradi krajšega izpuha naj bo sesalna enota postavljena na zunanji steni ali čim bližje zunanji steni, zaradi krajšega izpuha. 


Načrtovanje sesalnega omrežja

Instalacija sesalnega sistema naj bo speljana do sesalne enote po najkrajši možni poti s čim majn krivinami. Cevi so položene podometno po stenah in v tlakih. Lahko pa so tudi nadometno. Vertikala naj poteka čim bolj v sredini objekta.

Za dolgotrajno dobro tesnenje omrežja je potrebno upoštevati sledeča pravila:
- instalacija ne sme biti izdelana iz staknjenih cevi z gumijastim tesnilom, ker z časom guma izgubi tesnilno sposobnost in pride do izgube podlaka.
- ne smejo se uporabiti cevi, ki se samo staknejo skupaj zaradi izgub (možnost piskanja v instalaciji).
- ne uporabiti varjene cevi zaradi izgub podtlaka, možnost piskanja, zamašitve na varjenih delih.
- priporočljivo je polagati instalacijo takrat, ko se polaga ostala instalacija.
- cevi ni potrebno polagati z padci. V primeru preprek se lahko menja smer ali nivo cevi.
- neupoštevanje pravil pri polaganju cevnega sesalnega sistema lahko povzroči poznejše težave na sistemu, kot so: zamašitev, izguba podtlaka, vrtinčenja zraka in neželjene zvoke.
- rezanje cevi je potrebno opraviti s posebnim orodjem za rezanje cevi.
- pred stikanjem cevi je potrebno robove zbrusiti.
- odcepi morajo biti instalirani v smeri sesalne enote. Napačno instalirani povzročajo posedanje umazanije in znaten padec moči.
- priključna linija, ki pride s spodnje strani mora biti speljana v glavno linijo vedno le s strani ali od zgoraj, v nasprotnem primeru lahko pride zaradi vrtinčenja na odcepu do padanja smeti po priključni liniji.
- cevni sistem je hladno varjen. Cevi se namažejo s posebnim lepilom in pravilno staknejo skupaj. Slabo staknjene, nepravilno odrezane in nepravilno lepljene cevi lahko povzročijo zamašitve. Z lepilom se namažejo cevi in tudi kolena vedno le z zunanje strani. - oba lepljena dela morata biti sklenjena skupaj do konca. Napačno nanašanje lepila na notranjih delih cevi povzroči pri stiskanju cevi na robovih notranjih sten strdek lepila, ki lahko povzroči zamašitev sistema.
- pri polaganju več cevi in kolen istočasno si je pred lepljenjem potrebno označiti pozicijo pri lepljenju, ker zaradi hitre reakcije lepila pozneje korekcije niso možne.
- podometne doze se namestijo v višini  elektro vtičnic. Poznamo več različnih doz (pozneje več različnih sesalnih vtičnic; glede na obliko in barvo elektro vtičnic). 
- po končani montaži je potrebno izvesti preizkus tesnenja. Preizkus se izvede s pomočjo sesalnika, vakuummetra in stetoskopa.

Na vsa Vaša vprašanja Vam bomo strokovnjaki OMEGE z veseljem odgovorili.

 
 
Pioneer
www.centralni-sesalni-sistem.si - izvedba: /3xdvojniw/